torf_billede

Problematiske visumregler

Danmarks visumreglerne skaber problemer for religiøse aktører. Hverken musikere eller sportsudøvere har problemer med at få visum, når de skal optræde eller udybe idræt i Danmark. Sagen er dog en helt anden, når det er religiøse aktører, der søger om visum. Her er der flere eksempler på, hvordan religiøse aktører får besynderlige afslag på deres visumansøgninger.

Et klart eksempel på problemerne med visumreglerne og deres forvaltning er sagen om den libanesiske præst, Linda Macktaby. Hun blev inviteret til at medvirke til en gudstjeneste i en menighed på Læsø, som har et godt samarbejde med flere menigheder i Libanon. De forestillede sig, at hun skulle give en hilsen og bede fadervor på arabisk. Det blev dog aldrig til noget, da hun fik afslag fra Udlændingestyrelsen. Begrundelse var, at hendes aktivitet i Danmark krævede en arbejdstilladelse, og yderligere, at hun udgjorde en sikkerhedstrussel.

Endnu en konkret historie, som sætter fingeren på problemerne, er historien om Aqsa Smark. En ung pakistansk kvinde, som gerne vil deltage på Diakonhøjskolens internationale program, Hope in Action. På trods af at netop sådan et kursus er et eksempel på, hvad der kan give visum i op til 90 dage, fik hun afslag på sin ansøgning.

I Dansk Missionsråd har vi i samarbejde med forskellige kirkelige aktører forsøgt at skabe opmærksomhed omkring de problemer, som så tydeligt gør sig gældende med visumreglerne og deres forvaltning. Derudover har Center for Kristeligt Udviklingsarbejde i samarbejde med andre aktører forsøgt at få ministrene i tale. Hverken Lars Løkke Rasmussen, Kåre Dybvad eller Dan Jørgensen har svaret på det Visumbrev, som vi i marts sendte til dem. Men på trods af manglende svar, vil vi fortsætte indsatsen for at rette op på visumreglerne og skabe opmærksomhed om de åbenlyse problemer.